Pere Bosch: "La Paradoxa de Salomó"

Opinió
Tipografia

Per molt que Faceebook, Instagram, Pinterest... tractin de desmentir-me. Ja que tot sembla sempre meravellós, amb molts somriures, viatges exòtics, festes, etc. No descobriré res si dic que totes les persones patim i tenim problemes. El fet de viure implica que patirem entrebancs i que en més d’una ocasió haurem de fer front davant circumstàncies adverses, algunes vindran de l’exterior i d’ altres del nostre propi interior. I de ben segur que en major o menor mesura tractarem de buscar una solució. En aquesta ocasió et porto una forma de trobar una millor solució. I és que una recent investigació ha descobert que la millor manera de fer front a un trauma dolorós o personal és prendre distància i pensar en tercera persona.

Igor Grossman i Ethan Kross, de la University of Waterloo i la University of Michigan respectivament, van fer un estudi amb persones de diferents edats, on van sotmetre a experimentació el procés pel qual les persones som més racionals a l’hora d’aconsellar a d’altres persones, que a l’hora de decidir per nosaltres què fer amb els problemes que ens ocorren. Als participants de l’estudi, se’ls va demanar reflexionar sobre un conflicte de relació. Se’ls va demanar imaginar vívidament un escenari en el qual la seva parella o parella d’un amic havia estat infidel, i després se’ls va demanar respondre a una sèrie de preguntes sobre l’escenari. Els resultats dels experiments van indicar que els participants que se’ls va demanar raonar sobre el conflicte de parella d’un amic van fer les reflexións més encertades que aquells als que se’ls va demanar raonar sobre el seu propi conflicte de relació. En conjunt, aquests resultats suggereixen que l’allunyament d’un problema personal, i raonar des de fora, pot ser la clau per al raonament racional. 

Igor Grossman va dir: “Som els primers a demostrar que hi ha una forma senzilla d’eliminar un biaix en el raonament propi d’un problema, cal parlar de nosaltres mateixos en tercera persona i no fer us del nostre nom en la reflexió sobre un conflicte”. I afegeix: “Quan fem servir aquesta estratègia, són més propensos a pensar sàviament sobre un tema.”

Aquest biaix cognitiu el van anomenar la “Paradoxa de Salomó”, en referència al famós rei Salomó conegut per la seva saviesa, però que no prenia decisions personals segons han assenyalat els experts. El rei, famós per emetre judicis des del pragmatisme i la saviesa (Famós el de les dues mares i el fill). No obstant, el rei jueu va demostrar no ser tan hàbil a l’hora d’administrar el seu regne. Salomó va acabar deixant que les seves pròpies motivacions i la seva avidesa de grans luxes fossin degradant el seu regne. Aixó serveix per evidenciar la influència negativa que els impulsos subjectius poden tenir sobre problemàtiques que requereixen anàlisis més racionals. En definitiva, Grossmann i Kross han demostrat experimentalment que les nostres creences sobre la importància del “observador neutral” estan fonamentades en alguna cosa que existeix: una predisposició a actuar de manera menys racional davant problemàtiques socials que ens toquen de prop. Igual que el rei Salomó, som capaços d’emetre els millors judicis des d’un rol caracteritzat pel seu distanciament, però quan ens toca a nosaltres jugar les nostres cartes, és fàcil que perdem aquesta rectitud.

També és normal tenir la sensació que se’ns dóna molt millor donar consells que no pas prendre bones decisions quan el resultat ens afecta a nosaltres. És com si, en el moment en què un problema passa a afectar-nos perdéssim qualsevol capacitat per lluitar amb ell racionalment. Aquest fenomen no té res a veure amb el karma, i tampoc tenim per què buscar explicacions esotèriques. Només és un indici que, per al nostre cervell, la resolució de problemes en què tenim quelcom en joc, segueix una lògica diferent de la que apliquem a problemes que percebem com aliens, encara que això ens faci prendre pitjors decisions.

Aquesta conclusió és la que més ens pot interessar en el nostre dia a dia: per prendre decisions més sàvies, només cal posar-nos en la pell d’un “opinador” o “observador” extern, relativament neutral. I si provem? Pot ser emplean aquesta estratègia, serem més propensos a raonar més sàviament sobre un tema propi.      

Pere Bosch
Coach de Vida

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Parcialment ennuvolat (nit), 7 °C
Current Conditions
Dia: 8:13 m   |   Nit: 5:27 t
63%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: -1 °C Màx.: 10 °C
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 16 °C
DIV Mín.: 8 °C Màx.: 14 °C
DIS Mín.: 4 °C Màx.: 12 °C
DIU Mín.: 2 °C Màx.: 11 °C
DIL Mín.: 0 °C Màx.: 11 °C
DIM Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIC Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIJ Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIV Mín.: 2 °C Màx.: 13 °C
publicitat