Pere Bosch: “El record és només una part de l’experiència que hem tingut”

Opinió
Tipografia

 

Aquests dies molts gaudiu, o gaudireu, d’un temps de vacances o simplement utilitzareu aquesta època de l’any per trencar la rutina i aprofitar per fer quelcom de diferent. I segur que voleu que siguin dies i experiències felices, i que us deixin un bon record. Però atenció, perquè és possible que algun fet aïllat espatlli alguna part i això pot fer que el teu record no sigui bo. Vull dir, que en la nostra manera d’interpretar a través del record, podem confondre la memòria d’una experiència amb l’experiència mateixa. Per il·lustrar aquest fet, el professor Daniel Kahneman, psicòleg, ens ofereix un revelador exemple:

“Un home estava escoltant una simfonia que li resultava una música absolutament meravellosa, però al final de l’obra hi va haver un so grinyolant horrible”. Se li va preguntar què li havia semblat el concert i va dir:

- Estic realment molt afectat, el grinyol ha fet completament malbé l’experiència.

Però no va ser així. El que s’havia fet malbé van ser els records d’aquesta experiència. Havia tingut l’experiència. Havia tingut 20 minuts d’una música gloriosa, i havia gaudit feliçment durant 20 minuts. I no van comptar per a res, en absolut, perquè es va quedar amb un record, el record que havia arruïnat l’experiència passada, i era tot el que li havia quedat”.

El professor Kahneman, conjuntament amb Vernon Smith, s’han fet mundialment famós pels seus estudis sobre la relació entre la conducta individual i el comportament de l’economia. Per això li va ser concedit l’any 2002 el “Premi Nobel” d’Economia per haver integrat aspectes de la investigació psicològica en la ciència econòmica, especialment pel que fa al judici humà i la presa de decisions sota incertesa. Kahneman desenvolupava la idea del conflicte que existeix entre l’experiència i la memòria. Aquesta distinció entre dos “Jo” planteja dues nocions de Felicitat:

1. Tenim un primer Jo que és el que viu el present i té experiències.

2. I un segon Jo que és el que recorda, inclinat cap al passat per portar la realitat de les nostres vides al present.

Bé, tots podem recordar moments on hem viscut una experiència meravellosa amb el nostre primer Jo, el que té l’experiència. Però si el nostre segon Jo, el jo que recorda, posa el seu èmfasi en un petit detall que menystingui aquest indici de felicitat, aquesta experiència prendrà la forma d’un record trist. I és que existeix les trampes de tipus cognitiu que fan gairebé impossible pensar amb claredat.

Quines són aquestes trampes de la ment?

1. La primera seria la nostra reticència a admetre la seva complexitat: Ser feliç és una cosa molt complexa. No és el mateix que estar content o alegre, ni de sentir plaer o il·lusió. És això però és també més que això. El problema és que utilitzem la paraula felicitat per massa coses i, d’aquesta manera, la banalitzem.

2. La segona trampa és la confusió entre experiència i la memòria: No és el mateix els records que tenim de la vida i la valoració subjectiva que fem de la nostra felicitat que el que sentim.

3. La tercera trampa que és fonamental: la il·lusió d’enfocament. És impossible que valorem qualsevol circumstància que afecti el nostre benestar sense distorsionar la seva importància.

El record d’alguna cosa que va poder fer-nos feliços però que es va espatllar en algun moment, pot fer-nos oblidar els instants que vam gaudir de debò. Penso que sempre hem de recordar que el record que tenim és només una part de l’experiència que vam tenir.

Hem de recordar en positiu, per parts, no en global, intentant sempre rescatar moments bons en experiències negatives. Sense obsessionar-nos amb ser feliços sinó sentint-nos privilegiats amb cada instant de felicitat que la vida ens brinda.

Pere Bosch
Coach de Vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Parcialment ennuvolat (nit), 7 °C
Current Conditions
Dia: 8:13 m   |   Nit: 5:27 t
63%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: -1 °C Màx.: 10 °C
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 16 °C
DIV Mín.: 8 °C Màx.: 14 °C
DIS Mín.: 4 °C Màx.: 12 °C
DIU Mín.: 2 °C Màx.: 11 °C
DIL Mín.: 0 °C Màx.: 11 °C
DIM Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIC Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIJ Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIV Mín.: 2 °C Màx.: 13 °C
publicitat