Pere Bosch: “Saps quines són les funcions de les neurones mirall”

Opinió
Tipografia

En observar un espectacle de música, de teatre, una pel·licula... de vegades experimentes la necessitat de realitzar-lo, o fins i tot sents sensacions derivades en observar-lo? Aquest fet, segons els experts, es produeix perquè mentre contemplàvem l’espectacle, s’han activat unes neurones especials en nosaltres. Coneixeu les “Neurones espejo” aquestes són un grup de cèl·lules que van ser descobertes en la dècada dels 90, per l’equip del neurobiòleg Giacomo Rizzolatti, per atzar, un dels descobriments més importants de la neurociència social. Les “Neurones espejo” semblen estar relacionades amb els comportaments empàtics, socials i imitatius. La seva missió és reflectir l’activitat que estem observant.

Quines són les funcions de les neurones mirall? - La imitació i l’emulació, l’empatia.

Gràcies a aquesta imitació, un acte complex com l’evolució humana es va poder produir. Quan una persona realitza una acció per primera vegada, i un altre ho està veient, tot i que aquest observador no és qui realitza l’acció, l’activitat de les neurones del seu cervell encarregades de realitzar l’acció s’encenen. I amb aquesta observació ha après com fer aquesta acció (encendre un foc, o fins i tot aprendre a parlar). Això en psicologia es coneix com a aprenentatge Vicari.

Les neurones mirall, s’activen des del naixement i permeten als nadons imitar els moviments dels adults i anar aprenent. Per tant, són la base de la capacitat innata d’imitació, sense la qual l’aprenentatge seria pràcticament impossible.

Les neurones mirall són les cèl·lules encarregades de fer-nos badallar quan una persona badalla, o que ens trobem imitant un gest sense saber per què, d’algú proper a nosaltres.

Després de la realització de diversos estudis es va comprovar que hi ha un grup de cèl·lules que s’activen en el cervell quan un animal o ésser humà realitza una activitat, i també quan s’observa a altres executar una acció, o es té una representació mental de la mateixa. D’aquí, prové la raó per utilitzar la paraula “mirall”.

Aquestes cèl·lules és que no només permeten reflectir allò que veiem fora en el nostre interior a nivell motor, sinó també a escala emocional. Aquestes neurones estan connectades al sistema límbic -relacionat amb la regulació de les emocions, la memòria i l’atenció- Marc Lacoboni, neurocientífic de la Universitat de Califòrnia, manté que hi ha estudis que demostren que els nens que imiten i observen les expressions facials presenten una major activació d’aquestes neurones, i a major activació d’aquestes, major empatia mostren. Això passa perquè si el nen veu algú somriure, les seves neurones mirall creen una simulació interna d’aquest somriure en el seu cervell, envien aquests senyals al sistema límbic i acaben per sentir el mateix que la persona que somriu.

Per això, en el període d’aprenentatge de les conductes i les respostes emocionals, es requereix l’observació i la imitació de les reaccions dels que ens envolten, les quals acaben configurant la nostra pròpia experiència. En diferents disciplines com els esports o l’aprenentatge del llenguatge resulta imprescindible la imitació. Cal per tant, estar atent si hem d’educar o ensenyar, que activarem en els altres a través de les neurones mirall. 

El cervell humà continua sent una incògnita i comporta molts misteris sobre el seu funcionament a escala global, però cada vegada ens acostem més a entendre els complexos processos que identifiquen l’ésser humà. Per mitjà d’investigacions com aquestes podem arribar a conclusions que viatgin del reduccionisme a una visió més encertada i global, amb l’objectiu d’entendre per què som com som i la influència dels processos del cervell en la societat i en com la cultura modela també el nostre cervell.

Pere Bosch
Coach de Vida

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Parcialment ennuvolat (nit), 7 °C
Current Conditions
Dia: 8:13 m   |   Nit: 5:27 t
63%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: -1 °C Màx.: 10 °C
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 16 °C
DIV Mín.: 8 °C Màx.: 14 °C
DIS Mín.: 4 °C Màx.: 12 °C
DIU Mín.: 2 °C Màx.: 11 °C
DIL Mín.: 0 °C Màx.: 11 °C
DIM Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIC Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIJ Mín.: 2 °C Màx.: 12 °C
DIV Mín.: 2 °C Màx.: 13 °C
publicitat